Grind vs split: hard tegen onzacht, maar wat zijn de verschillen?

Om alle misverstanden de wereld uit te helpen: er is wel degelijk een verschil tussen grind en split.
Een algemeen gebruikte term is grind, waarbij de modale burger soms ten onrechte split bedoelt.
Zijn grind en split dezelfde stenen maar in een andere vorm of zit er meer achter?
Hieronder een klein overzicht met eigenschappen en toepassingen van beide materialen.


Grollend grind
Grind wint men uit rivieren en door te slijten in water en schuren in zand bereikt het gesteente een overwegend ronde vorm. Het wordt vaak ook artificieel gemaakt door de stenen in een daartoe bestemde trommel te verwerken. Bij dit proces worden de stenen geruime tijd tegen elkaar in de trommel gerold waardoor ze vanzelf rond en glad worden. We vinden siergrind in verschillende kleuren en formaten terug en is geschikt als halfverharding. De toegevoegde waarde van grind situeert zich in zijn exclusieve kleur en vorm, permeabel karakter en ongevoeligheid voor groene aanslag.

Speels split
Split van zijn kant is een afgespleten breuksteen afkomstig uit gebergten, wat zijn hoekigheid verklaart. Ten opzichte van grind heeft split 3 grote voordelen. Door de kartelingen kan split veel stabieler gelegd worden op een oprit of een looppad omdat de steentjes mooier in elkaar vallen. Ten tweede is het veel goedkoper dan grind aangezien het niet zo lang moet slijten door toedoen van water en zand. Ten slotte is er veel meer keuze dan bij grind door de aanwezigheid van verschillende soorten gebergten in Europa en ver daarbuiten.

Meerdere maten
Qua maatvoering is de keuze ook een pak uitgebreider. Maat 0 tot 3 mm wordt enkel gebruikt om bestrating in te voegen. Ideaal voor opritten is maat 8 tot 16 mm, hier kan je gemakkelijk met de wagen overheen rijden. Maat 16 tot 32 mm wordt gebruikt voor minder zwaar belaste looppaden. Maat 32 tot 56 mm ten slotte, die te groot is voor de aanleg van een oprit of tuin, wordt het meest gebruikt voor het opvullen van schanskorven. Deze passen niet in honingraatmatten. De prijs hangt af van de afkomst van split en het gesteente waaruit ze bestaat.

Prettige prijzen
De prijs hangt af van de afkomst van split en het gesteente waaruit ze bestaat.
Zo zal gele Ardense split of zwart-rood gebrande split uit de Belgische kolenmijnen een pak goedkoper zijn dan marmersplit uit de exclusievere groeves. We kunnen besluiten dat grind zich eerder leent tot decoratieve toepassingen en het bestraten van pittoreske wandelpaden. Split daarentegen is het sterkere broertje, maar bezit minder charisma.



Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat